Belangrijke info!

 
Mag iedereen dode dieren prepareren?
Ja, maar niet iedereen mag zomaar alles prepareren. Onbeschermde diersoorten, aantoonbaar gekweekte diersoorten (b.v. met een gesloten voetring) en legaal verkregen jachtwild mogen door iedereen worden geprepareerd.

 Hoe kun je leren prepareren?
Je kunt de opleiding tot basispreparateur volgen bij Bos en fauna Groene Diensten in Schaarsbergen, door zelfstudie en oefening of door in de leer te gaan bij een preparateur.

 Welke diersoorten zijn beschermd?
In beginsel zijn alle inheemse diersoorten beschermd. In Regelingen bij de Flora- & Faunawet zijn enkele soorten genoemd die onbeschermd zijn bijvoorbeeld de bruine en zwarte rat en de huismuis.

 Waarom moet ik met een dood dier eerst naar de politie?                                                                                                           Het doden van beschermde wilde dieren is verboden. De politie moet vaststellen dat het dier is gedood buiten schuld en medeweten van de vinder. Pas dan is het dier gelegaliseerd en mag het worden geprepareerd.

Mag een preparateur beschermde diersoorten zomaar in bezit hebben?
Nee, iedereen dient bij elk exemplaar van een beschermde diersoort een vervoersverklaring van de korpschef van politie te bezitten.

Horen dieren waarop gejaagd mag worden ook tot de beschermde diersoorten?
Ja, jachtwildsoorten zijn niet vogelvrij.

 Wat zijn "inheemse" diersoorten?
Wat onder "inheems" in de wet wordt verstaan hangt af van de soort.
Voor vogels: alle van nature op het Europese grondgebied voorkomende soorten. Inheems heeft wat vogels betreft dus niet alleen op Nederland betrekking.

Voor zoogdieren: alle van nature op het Nederlandse grondgebied voorkomende soorten. Inheems heeft wat zoogdieren betreft dus wel alleen op Nederland betrekking.

 Kunnen alle dieren worden opgezet?
In principe is het mogelijk om van alle soorten dieren een preparaat te maken. Sommige diersoorten zijn echter moeilijker te prepareren dan andere. In het algemeen geldt de versheid van een dood dier wel als maatstaf voor de prepareerbaarheid van een dier: hoe verser hoe beter.

 Waarom is er zoveel prijsverschil tussen preparateurs?
De kosten die een preparateur berekent worden door enkele zaken bepaald: de reputatie van de preparateur en de kwaliteit van het prepareerwerk. Degelijk prepareerwerk neemt meer tijd in beslag en is daarom duurder. Veel van het prepareerwerk zit aan de binnenkant. Aan de buitenkant is niet te zien hoe goed een preparaat is schoongemaakt en geconserveerd. Een mooi preparaat is niet altijd ook een goed preparaat.

 Hoe lang kan een geprepareerd dier worden bewaard?
In principe kan een goed geprepareerd dier "eeuwig" worden bewaard. Als de preparateur het conserveerwerk goed heeft gedaan zal het preparaat niet meer bederven of worden aangetast. Voorwaarde is wel dat het preparaat goed wordt onderhouden, d.w.z. beschermd tegen vuil, vocht en stof.

Mag je opgezette dieren kopen of verkopen?
Dat hangt van de diersoort af. Het kopen en verkopen van preparaten van beschermde diersoorten is in beginsel verboden. Een dood gevonden ransuil bijvoorbeeld die door een preparateur is opgezet en van een merkteken voorzien, mag dus niet worden doorverkocht.

Er zijn een aantal uitzonderingen. Een opgezette ransuil aantoonbaar in gevangenschap gefokt (met een ring van de kweker) mag bijvoorbeeld wel worden doorverkocht. Een door een jager geschoten gans (jachtwild), die is opgezet, mag worden doorverkocht indien een verklaring van de jager kan worden getoond.

 Ik heb een oud vervuild opgezet dier. Kan dat worden schoongemaakt?
In principe kan een vuil preparaat worden gerestaureerd en/of schoongemaakt. Als verenkleed of pels teveel verfomfaaid zijn wordt het resultaat niet meer als het origineel. Houd er echter rekening mee dat de kosten voor restauratie en schoonmaak flink kunnen oplopen, omdat dit arbeidsintensief en zeer specialistisch werk is.

 
Mag een dood huisdier worden opgezet?
Dat hangt ervan af om welk huisdier het gaat.
Honden en katten niet (dit i.v.m. de destructiewetgeving). Voor kleinvee als bijvoorbeeld lammeren en voor hoenders en watervogels kunnen veterinaire (vervoers-) beperkingen gelden in verband met dierziekten. Voor hamsters, cavia's, konijnen e.d. gelden in het algemeen geen beperkende maatregelen.